Prednaska o lieceni hypertermiou spojena s praktickou ukazkou pouzitia varroacontrollera

Prednáška o hypertermii spojená s praktickou ukážkou

Varroa controller 6

 

Prednáška o hypertermii spojená s praktickou ukážkou

Varroa controller 6

 

Dňa 7.9.2016 o 16:30 sa v Královej pri Senci na Včelárskej paseke uskutočnila prednáška, ktorú odprezentovala Helena Proková Mališová.
Metóda ničenia klieštika hypertermiou je zohrievanie včelieho plodu teplom, na takú úroveň a dobu, aby bol klieštik trvalo poškodený a včelí plod zostal zachovaný.
Helena Proková Mališová sa tejto metóde venuje od jej vzniku pomáhala profesorovi Wiemmerovi a z Rakúska ju priniesla na Slovensko. Túto metódu využíva pri včelárení aj Dušan Dedinský, ktorý jej pomáhal pri prednáške.
Prednáška začala stručnou informáciou o spôsobe liečenia a pokračovala praktickou ukážkou fungovania zariadenia varroacontrolera – najprv vyberanie plodových rámikov z úla, ich odvčelenia, vloženia do varroacontrolera, zapojenia tepelného senzora a samotného spustenie liečenia. Včelstvá na ošetrenie poskytol Rudolf Moravčík zo včelnice z Paseky z Královej pri Senci.

Prakticka ukazka
Ošetrovanie trvalo 2hod. 20 min, tento čas využili prednášajúci na odbornú prezentáciu spojenú s diskusiou.
Začiatok bol o teórii a skúsenostiach z Rakúska, ďalej skúsenosti s ošetrovaním, ktoré aktuálne má pán Dušan Dedinsky zo Slovenska. Po prednáške pán Dedinský odpovedal na otázky účastníkom prednášky.
Po ukončení ošetrenia vrátili rámiky s plodom späť do včelstiev a ukončili prednášku.
Pani Proková ošetruje tepelne svoje včelstvá 3 sezónu na svojej včelnici na strednom Slovensku v okrese Brezno a na včelnici v Bratislave DNV druhu sezónu. Po prednáške bolo pripravené pre včelárov malé občerstvenie.

Prakticka ukazka2

 

Prakticka ukazka4

 

Prednášky sa zúčastnili:
Ing. Milan Rusnák, Vladimír Podušel, Martin Suchoba, Marcel Kyseľ, Dalibor Getler, Alojz Pokorný, Robert Lukačovič, Juraj Darula, Rudolf Hrabinský, Ladislav Ševčík, Igor Válek, Darina Kordošová , Pavol Stračár, Peter Válek, Rudolf Rác mladší, Rác Rudolf, Rudolf Moravčík mladší a starší, Martin Zajíček, Tomáš Blaho, Jakubcová Ľubica, Ing. Jana Košťálová, Michal B., Olívia Getlerová.

Prakticka ukazka10

 

Varroa controller 0

 

Prednáška sa konala pod záštitou ZO SZV Pezinok a správcu Včelárskej Paseky.

 

Vyhotovil Ing. Milan Rusnák  dňa 8.9.2016

 

 

Kontakt na prednášajúcu :
Helena Proková Mališová

Štetinova 3
81106 Bratislava
Slovensko
IČO: 40255646
DIČ:1073676384
tel: +421 902 323 462
helena.prokova@medula.sk